maanantai 15. lokakuuta 2012

Ruokahuone - tapetit paikalleen

Kaiken repimisen ja jäljelle jääneiden tapettien hiomisen jälkeen oli aika siivota hyvin ja alkaa asentamaan uusia pinkopahveja ja tapetteja seiniin.

Yleisin kommentti mun pinkopahvisuunnitelmiin vähän joka suunnalta on ollut ihmetys, että miksemme vaan laita kipsilevyjä seiniin, kun se on paljon helpompaa. Vessan seinien levyttämiskokemuksen jälkeen väittäisin, että vinojen ja epätasaisten seinien levyttäminen ei välttämättä ole ihan helpointa hommaa sekään. Levyjen ruuvaaminen paikalleen on yllättävän raskasta hommaa ja kipsilevyjen saumat pitää kuitenkin tasoitta ja hioa, kun taas pinkopahvien saumoille riittää ohennus ja huolellinen liimaus asennusvaiheessa.
Lisäksi minulle tärkeää on yrittää säilyttää talossa tietynlaisen vanhan talon tunnelma. Kipsilevy on kovaa, kun taas huokolevy- ja pinkopahviseinät tekevät pehmeämmän tunnelman, akustiikkakin on ihan erilainen.

Minä pidin siis pääni ja ei muuta kun pinkopahvit sisäseinille. 
Hieman pitkiksi leikatut pahvit kostutettiin suihkepullolla ja käärittiin muoviin odottelemaan yön yli. Kosteuden tasoittuessa oli hyvin aikaa harjoitella pinkopahvin reunojen ohentamista repimällä, tätä tarvittiin ovien kohdalla saumoissa.
Ja kun ei ole aiempaa kokemusta pinkopahvin asentamisessa (eikä ole kellään tutullakaan), jännitti aika kovin kuinka nuo seinille asettuvat, eli oliko kuitenkin vähän liikaa tai liian vähän kostutettu. Lopputulos oli kuitenkin ihan hyvin onnistunut, seuraavana päivänä kaikki pussituset oli hävinneet ja pahvi tasoittunut todella hyvin. 

Pinkopahvit kostumassa.
Pinkopahvit seinissä, aika monta naulaa sai nakuttaa.


Huoneen kahdella ulkoseinällä on huokolevyt. Näille seinille tapetoitiin aluksi makulatuuritapetit, joiden pitäisi tasoittaa levyissä olevat pienet epätasaisuudet ja peittää vanhojen tapettien jämät. Huokolevyjen saumojen kohdalle makulatuurin alle laitettiin kuittipaperisuikaleet, ettei levyjen eläminen riko tapettia.
Makulatuurit huokolevyseinissä. Ikkunanpesussa mukana avustaja.
Kun huoneen kaikki seinät oli pinkopahvien ja makulatuurien ansiosta tasaisen valkoiset, se näytti todella paljon suuremmalta ja valoisammalta kuin ennen. Ja vaaleaksi huone jäikin, sillä uusi tapetti on hyvin vaaleapohjainen.
Tässä remontissa uusien tapettien valinta oli kaikkein helpoin vaihe. Tapetit ovat Toijalalaisen Pihlgren ja Ritolan mallistoa: Ritva Kronlundin Niittyleinikki.


Ja lopulta tapetit seinissä.



Niittyleinikki.
Seuraavana onkin iso ongelma: pitäisi valita ikkuna-, ovi- ja jalkalistat.