keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Kirjastosta löytyneitä

Kävin meidän lähikirjastossa ja sieltähän löytyi pari hyvin mielenkiintoista kirjaa. (Harmaa kevätsää tekee kuvastakin vähän harmaan.)

Luettavien pinossa päälimmäisena: Perinnemestarin Rinamamiestalo sekä Ikkunakirja

Ikkunakirja 

Juulia Mikkolan ja Netta Böökin Ikkunakirjaa lähdin kirjastosta hakemaan. Kesällä olisi nimittäin tiedossa pieni ikkunankunnostus projekti.

Talomme yksi kellarin ikkuna oli rikki jo silloin kun tämän ostimme ja ensiapuna peitimme ikkunan viimetalveksi pahvilla. Tarkoituksena oli korjata ikkuna jo viime kesänä, mutta pahvipatentti on kestänyt paikallaan siis jo kaksi talvea. Yksi tulevan kesän tärkeimmistä projekteista olisikin lopulta kunnostaa ja lasittaa ainakin tuo rikkinäinen ikkuna. Muutkin kellarin ikkunat kaipailevat kunnostusta, mutta katsotaan kuinka suuritöinen tuo yksi ikkuna on ja katsotaan niitä muita kunhan keritään.

Ikkunakirjassa on todella tarkkaan kuvattu kaikki perinteisen ikkunan kunnostuksen työvaiheet ja lisäksi paljon tietoa ikkunoista eri aikakausilta. Aika raskasta iltalukemista, selasin kirjaa ensimmäisenä iltana ja näin koko yön unta ikkunoiden maalaamisesta.

Perinnemestarin Rintamamiestalokirja

Hannu Rinteen Perinnemestarin Rintamamiestalokirja oli iloinen yllätys uutuushyllyssä. Kirja on ihan uusi ja vasta ilmestynyt, enpäs uskonut, että sitä vielä edes saa kirjastosta, saati ettei se ollut jo lainassa. En ole ikinä ollut näin innostunut kirjastossa.

Tekstiä on mukava lukea, vaikka asiaa on paljon ja kirjassa on paljon hyviä kuvia. Tykkään myös rintamamiestalojen asukkaiden haastatteluista, mikä tekee Rinteen kirjoista persoonallisia. Yksi Rintamamiestalokirjassa esitellyistä kohteista onkin jo entuudestaan tuttu Talo.-blogista.

Tässäkin kirjassa on ikkunoiden kunnostusohjeet ja vielä värikuvien kera.
Ilmanvaihto-osio on myös sellainen osa tätä kirjaa, johon täytyy ihan ajatuksen kanssa tutustua, sillä ainut talossamme oleva raitisilmaräppänä on saunassa ja uusien ikkuinoiden kanssa se ei taida olla ihan riittävä. Parasta kirjassa on kuitenkin sen sanoma; jokainen vanha talo on yksilö, eikä ole olemassa vain yhtä oikeaa tapaa kunnostaa vanhaa taloa ja tällaisten kirjojen avulla on mahdollista välttyä joiltakin vääriltä tavoilta.

Perinnemestarin Rintamamiestalo -kirja kuuluu kaikkien vanhan talon omistajien kirjahyllyyn siinä missä Panu kailan Talotohtori- ja Hannu Rinteen Perinnemestarin Remonttikirjakin.
Tätä kirjaa voi kyllä lukea vaikkei vanhaa taloa omistakaan ja haluaa vaan fiilistella vanhan talon tunnelmalla.


1 kommentti: