torstai 7. helmikuuta 2013

Valoa pimeyteen


Meillä on tähän asti ollut keittiössä maalaiskirppikseltä löydetyt aidot 60-lukulaiset metalliset ufolamput.
Kerrostaloasunnon käytävä-keittiössä ne oli vielä juuri ja juuri valaisivat tarpeeksi, mutta nykyisessä keittiössä pinta-alaa on hiukka enemmän ja keskellä huonetta suoraan alaspäin osoittava valo ei vaan enää riitä näin vuoden pimeimpänä aikana. Jotain valon riittämättömyydestä kertoo esimerkiksi se, että kun paistoi jauhelihaa puuliedellä (joka sijaitsee tuossa kuvaajan oikealla puolella), piti välillä nostaa pannu tuohon lampun alle, että näki joko liha alkoi olla kypsää.
  
Tason päällä olevan valkoisen ufolampun halusin säilyttää, mutta sille kaverin löytäminen ei olekaan ihan niin helppoa kuin olin kuvitellut.

Uusi lamppu oli koko syksyn mielessä ja kaikkien kauppojen valaisinosastot tuli kierrettyä läpi, samoin kirppareiden lampputarjonta. Lopulta eräässä kaupassa tuli vastaan  Yki Nummen kattovalaisin, joka oli ensimmäinen valaisin joka on edes suunnilleen sinnepäin mitä hain. Samassa kaupassa oli myös toinen mukavan näköinen valaisin: Philipsin Ecomoods plafondi. Raahasin jo Jukan mukaan niitä katsomaan, mutta toisella kertaa niitä ihmetellessäni totesin että kumpikaan ei kuitenkaan ole sellainen... juuri täydellinen. Ja noiden kahden desingn-valaisimen hinnoilla sen pitäisi olla juuri täydellinen.

Ongelmaan löytyi kuitenkin sattumalta väliaikais-kestoratkaisu.
Kävimme jokin aikaa sitten Ikeassa ja sieltä lähti mukaan pienempi Aläng valaisin eteiseen (eteisessäkin oli aiemmin aika pimeää). Tämän asentaminen oli yllättävän helppoa, lamppu on suunniteltu niin, että se on helppo asentaa myös pinta-asennetun sähköjohdon kanssa ja "kupu" on helppo irrottaa lampunvaihtoa varten; se pysyy paikallaan kolmen magneetin avulla. Aläng antaa hyvin valoa ja oli suht huomaamaton eteisessä, joten keittiöönkin tuli siis samanlainen, isompi malli.
Nyt näkee kokata. Ja joutuu siivoamaan, kun kaiki sekasotku näkyy paremmin, kun keittössä ei ole enää tunnelmavalaistus. 

Niin ja jos joku meille haluaa ostaa oikein hienon synttäri-tms lahjan, niin Ykin kattovalaisin punaisela keskiöllä kelpaa oikein hyvin. Tai jos semmoinen tulee käytettynä jossain vastaan, niin mulle voi vinkata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti